v 26

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Du har nu klarat av två tredjedelar av graviditeten. Nu har du nog ökat cirka sju till tio kilo i vikt. Hela kroppen påverkas av graviditeten.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


Trött och tjock. Så känns det. Jag ska ju njuta nu när jag är gravid! Inte var jag så här gravid med Agnes eller har jag redan glömt det? Just nu är jag trött, yr. har svullna ben, lite lätt ont i huvudet, tung, tung, tung, andfådd och helt väck i skallen. Det känns som om jag var så här runt v 38 med Agnes men redan!!! Jag vill ju vara gravid länge till och njuta av dig i magen. Herregud vad du härjar runt där inne. Det är så mysigt att känna dig där inne. Snart ska vi åka till Malmö och få en närmre titt på hur du ser ut. Namnet Thor röstas ner där hemma hela tiden. Ja, ja....jag gillar även Albert, Anton, Tage, Elof, Henry, Andreas, Jonas och Dennis. Abbe är väl gulligt...och Olle...och Gunvald (Mikael Persbrandt!....hihi) eller kanske MickeP. Det löser sig. Storasyster Natta är väldigt orolig för tillfället och tycker det är pinsamt om det blir en Thor. Om hon får bestämma så blir det ett namn som hänger ihop med någon av killarna hon är/har varit kär i....


Vecka 25

Bebisen

I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar. Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Oj, vad fort det går! Du härjar och håller igång på nätterna så jag ligger och ojar mig. En natt vaknade jag med världens huvudvärk och blev orolig för att det var havandeskapsförgiftning på gång! Det var lika hemsk huvudvärk som jag hade med Agnes och då blev jag igångsatt så jag låg och oroade mig för att du ville komma ut redan! Efter två timmar gick det över och då somnade jag om. Du höll på och buffade i magen hela tiden i alla fall så det kändes tryggt. Det känns helt overkligt. Nu är du så tryggt i min mage och snart är du här, i vår familj! Jag älskar att vara gravid! Det börjar bli tungt och jag börjar bli trött igen men det är så härligt att känna dig i min mage och fundera över vem du är och hur du ser ut osv. Kommer du bli lika lugn som Agnes varit....det tror jag inte :) men det gör inget. Vi löser det också!


Vecka 24

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

 

Igår gick jag in i v 24 och i måndags var vi på MVC för kontroll. Allt är så bra och Ditt hjärta rusade på med 146 slag/minut. Min barnmorska är världens bästa och jag tycker alltid det är lika kul att gå dit. Pappa och storasyster, Agnes, var också med. Agnes blev lite orolig när barnmorskan höll på och tog prover och kände på min mage. Vikten var hyfsat ok. Jag har gått upp 3,5 kg sedan inskrivningen men tror att jag hade gått upp 1 kg innan dess och hade 5 kg sedan graviditeten med Agnes så jag ligger totalt 5,5 kg + jämfört med Agnes graviditet. Trodde i min enfald att Du skulle ta av mitt fett så jag inte gick upp något men ack så fel :) Fast jag älskar min stora mage och nu härjar Du runt på kvällarna och nätterna så jag ligger ofta och ler för mig själv. Ska Du fortsätta vara vaken på nätterna när Du kommer ut?


Vecka 23

Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.     

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka.

Igår försökte jag och pappa förklara för storasyster Agnes att Du fanns i min mage. Hon klappade så fint men tyckte nog vi var märkliga :)
Äntligen känner jag Dina skutt där inne. Inte ofta men Du lever i alla fall. Jag undrar om Du kommer hicka lika mycket som storasyster gjorde...hihi... Min mage är STOR och det ser ut som om Du ska komma till världen vilken dag som helst. Först ska vi titta på Dig en gång till. Jag fick pengar av mormor till ett 3D/4D ultraljud så nu har vi bokat tid i Malmö på Emma ultraljudsklinik. Så spännande! Är Du en Thor eller är Du en Lilly? Det känns helt overkligt att vi har en liten bäbis snart igen....iiiiiiihhhh, vad jag längtar!

RSS 2.0