Vilken vecka är det?

Vilken skillnad det är den här graviditeten. Jag har inte alls lika mycket koll som med Agnes. Då visste jag exakt på dagen vilken vecka det var och hur stor bäbisen var osv. Nu hinner jag inte tänka så mycket men det betyder inte att jag inte längtar lika mycket....för det gör jag. Tänkte på Dig på julafton och längtade...nästa jul är Du här också ju. Då har jag två barn! Det där med tomte får vi nog utesluta några år.... Hoppas det är snö nästa jul också så kan Du åka i vår babypulka. Vad mysigt!

Du känns!!!

Åh, idag när jag satt på möte och vi hade en massa ganska jobbiga och allvarliga saker att prata om så kände jag plötsligt hur Du kickade runt där inne. Det var bara en snabb och väldigt lätt känsla men den kändes igen från graviditeten med Agnes. Mitt i allt satt jag där i mötesrummet med ett stort leende på läpparna. Du finns kvar och Du rör på Dig. Fortsätt med det.....det gör Din mamma så glad!

Vecka 16!

Din bebis är denna vecka ungefär 11 cm lång och väger omkring 68-94 gram. Såhär dags i graviditeten kan du enkelt se att du är gravid, och om du har kläder som följer kroppen så kan antagligen andra också se att du är gravid (hahaha, vilket skämt...det behövs inga tajta kläder för det). Du kan sannolikt känna din livmoder någon decimeter under naveln.

Den fantastiska utvecklingen fortsätter i en rasande fart och bebisen ser mer och mer ut som en färdig människa för varje dag. Då fostrets hud är så tunn kan du se blodkärlen genom den. Bebisen täcks nu av lanugohår, som dock kommer att försvinna innan förlossningen. Håret på huvudet och ögonbrynen fortsätter att växa. Vissa bebisar föds nästan helt utan hår, medan andra redan har en liten kalufs!

Om du gör en ultraljudsundersökning vid den här tiden så kanske du får se din bebis suga på tummen. Skelettet fortsätter att hårdna genom att binda till sig kalcium. Det är enkelt att förstå varför kalcium är så viktigt i kosten under graviditeten!

Bebisen har en betydande rörlighet och kan böja armarna vid armbågarna och forma handen till en knytnäve.


Du finns!

Nu vet jag att Du finns där! Fast jag går här med mammakläder och en putande mage så är det ändå helt magiskt att höra Ditt hjärta! Det galopperar på och det är det enda som räknas. Vad märkligt det är....allt kom tillbaka från graviditeten med Agnes. Den enorma ångesten sekunderna innan barnmorskan hittar hjärtat och sedan är allt precis som det ska vara. Hade inte Agnes varit med idag så hade jag nog börjat storlipa men Agnes såg redan så förundrad ut över vad "tanten" gjorde med mig så det var bara att bita ihop. Lilla knyte....Du finns och snart kommer jag känna Din rundor där inne! I morgon går jag in i v 16. Barnmorskan hörde att Du härjade runt så jag tror att Du är en kille ;) Du får gärna vara en tjej så vi kan använda syrrans alla fina kläder fast å andra sidan så kan Du kanske ha hennes rosa glittriga kläder också...någon måste ju vara pionjär! Vi får väl se vad Du är men den här gången känns annorlunda utan att jag egentligen kan sätta fingret på det eller jo, jag känner mig sjaskigare och gråare men med Agnes så kände jag mig som en solstråle hela tiden (och det beror inte bara på att jag precis har haft min första maginfluensa!). Jag tycker att jag redan ser tjockare ut i ansiktet också! Jag hade gått ner ett kilo vilket betyder att jag egentligen gått upp något kilo för jag hoppas verkligen att jag tappat mer än ett kilo efter maginfluensan! Vi ska ha en bäbis!!!! Jag plågar mig själv alltför ofta med att titta på märkliga förlossningsprogram....varför? Kvinnor ligger och skriker och det är kaos och barn blir dåliga och det är sugklocka hit och tång dit. Jag vill inte....snitt fungerade alldeles utmärkt för mig.

Vecka 15 är här!

Vad fort det går! Nästa vecka är det dags för lilla hjärtljudet och sedan kommer jag snart känna lille Skrutten förhoppningsvis. Nu har mammakläderna åkt fram. Det var bara att inse att det finns en gräns även om det heter stretchjeans :) Blivande storasyster har ingen aning om vad som väntar och nu har hon varit jättemammig och klängig på kvällarna. Hur ska det gå?

Jag förundras över att det är så tillåtet att tycka så himla mycket när någon är gravid. Helt plötsligt så öppnar folk munnen och det påpekas både att det är för snabbt för nästa, vi (Magnus) har redan många barn, vi kommer inte hinna med, Agnes ska bli lidande, hur har vi tänkt egentligen och man ska ta hand om alla sina barn (jodå...vi vet...tror nog att Magnus tar hand om sina barn mer än vad många andra människor gör). Roligaste kommentaren än så länge är nog ändå hur vi ska hinna städa....tja...det är väl inte högprioriterat varken nu eller för tio år sen. Om jag vill så kan jag lägga timmar varje dag på att städa här hemma men hur ska jag kunna göra det när jag har världens underbaraste lilla tjej här hemma? Snart kommer alla kommentarer om hur stor jag är och om jag ska föda i morgon, om det är tvillingar i stora magen osv? Visst är det lite märkligt att så fort någon är gravid så är det ok att bli ett allmänt påhopp. Tur att jag, trots alla hormoner, inte orkar bry mig...
Så vad väntar Dig lilla Skrutt i magen? En stor familj med mycket kaos, kärlek och omtanke. Vi prioriterar tid tillsammans och njuter av de få tillfällen då vi alla är samlade vid en måltid. Du kommer vara med Din mamma och pappa och storasyster alla dagar på året utom möjligtvis 1-3 nätter då Dina föräldrar hittar på något själva. Du kommer hitta lite damm i hörnen ibland och Du kommer se en massa vackra löv på gräsmattan för vi har inte den välskötta trädgården på gatan. Däremot så försöker vi mysa mycket, se varandra och hjälpas åt. Pengar är inte det viktigaste och ibland serveras det pulvermos och fiskpinnar (till barnens stora glädje). Vi lägger oss senast tio varje kväll och är uppe tidigt. Helgerna är viktiga för det är då vi är! Då kan vi njuta av långfrukostar och mysdagar. Vi kommer välja att vara hemma så länge som möjligt och leva lite knapert eftersom vi tror att det gynnar hela familjen. Även de stora barnen tycker nog det är ganska mysigt att ha någon hemma som väntar när det kommer hem efter skolan. Vi kommer med all säkerhet bli trötta när Du kommer i juni och det kommer kanske leda till en del tjafs men förhoppningsvis så löser vi det också. Du kommer få plaska hur mycket Du vill i vattenpölarna och varenda smutsfläck på Dina kläder visar att det har varit en bra dag. Jag tvättar hellre en maskin extra och vet att Du har haft roligt än lägger tiden på att diska glasen i bokhyllan som aldrig används. Ibland åker Du, jag och storasyster ner själva till Skåne och då kommer vi längta jättemycket efter pappa och han efter oss, precis som han längtar efter Natta och Zacke veckorna de är hos sin mamma. Jag skulle inte klara mig utan Dig och storasyster många dagar...Du kommer få lov att pussa spegeln precis som storasyster och Din mamma kommer inte rusa fram och ta bort pussmunnen. Den får vara kvar några dagar och ge mig många leenden. Vem Du än är så är Du välkommen till vår brokiga familj som är allt annat än perfekt. Det finns inga garantier för att familjen är enad för evigt eller att allting blir som det har varit men Du är både planerad och önskvärd och kommer betyda exakt lika mycket som alla andra i den här familjen...

Snart i v 14

Snart är även v 13 avklarad. Vad fort det går och vad magen växer...eller så beror det kanske på att vi hade kalas i helgen och åt en himla massa tacos och glass med chokladsås :) Tänk om det är två bäbisar i magen!!! Jag hade nog blivit så förvånad så jag hade skrattat rakt ut. Tänk att ha tre blöjbarn...phu.... I morse låg jag och tänkte på hur nätterna ska bli. Med Agnes så kunde jag nästan njuta av att gå upp och amma Agnes. Det var vår tysta, mysiga stund och vi satt en lång stund framför TV:n. Agnes var så liten och skör och jag älskade av att njuta av vår egna stund. Dessutom så var Agnes väldigt duktig på att sova på nätterna så vi var bara upp och ammade en gång på natten och sedan blev det en tidig morgonamning. Hur ska det gå nu? Vad kommer lilla Du behöva? Kommer jag orka njuta på samma sätt när jag vet att det inte blir tid till sömn för mig på dagen. Jag var ingen dagsovare med Agnes i och för sig men jag hade alltid chansen. Kommer Du sova på nätterna eller kommer Du hålla hela huset vaket? Det återstår att se.... Jag undrar om inte Du är en kille trots allt. I morse såg jag några märkliga fettdepåer i ryggslutet som dykt upp och som jag inte fick med Agnes. Med Agnes fick jag mest mage och nu lägger det sig redan lite här och var tycker jag. Är Du en liten Thor?

Vecka 13

Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna - och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar.

Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. Flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Bukspottkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13.

Bebisen är 6,5 till 7,8 cm lång och väger 14 till 20 g. Bebisen är ungefär lika stor som en persika och växer snabbt.




RSS 2.0