Stor kille? ...

dsc03968 (MMS)

Stor kille? Hur stor är Du egentligen. Det känns som om magen väger ett ton nu! Du verkar inte ha några planer på att titta ut så det är nog ganska skönt där inne. När jag var hos tandläkaren så sparkade Du loss ordentligt. Jag vet inte om det berodde på otäcka borrljudet eller om det var min panikkänsla som fick Dig i rörelse. Åh, vad jag kommer sakna min stora mage men vad mysigt att Du snart är här! Alla fall dessa små söta babykläder som bara ligger och väntar på Dig...och Du kommer bli så ompysslad. Vi är många som längtar efter Dig!


Vecka 39!

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Hahaha....vila....jo, visst! Sista arbetsdagen! Märkligt! Med Agnes blir det inte så mycket vila. Du härjar dessutom runt i magen och jag börjar få lite separationsångest. Det är ju så mysigt med Dig i magen! I söndags packade jag BB-väskan. Alla dessa små kläder. Helt ofattbart att vi snart har en lillebror hos oss! Jag är lite orolig för snittet faktiskt. Inte för egen del utan för att något ska gå snett med Dig. Hemska tanke. Du får gärna gallskrika när Du kommer ut....då blir jag lugn! Det skriket är det ljuvligaste som finns....sedan tar det ju bort Dig en stund innan jag får ha Dig hos mig...men sen får jag gosa med Dig. Pappa följer med när de tar bort Dig så Du behöver inte känna Dig ensam. Hur kommer Du bli och vem kommer Du vara lik? Om drygt en vecka så vet vi!!!


Vecka 38

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Stora skruttunge vad Du härjar! I onsdags var vi på MVC och allt var bra. Barnmorskan tryckte på magen och Du svarade ilsket :) Du är fortfarande inte fixerad men ligger med huvudet ner. Jo tack, jag känner tydligt hur Du sparkar upp och trycker ner... Ibland ger Du mig karatesparkar så jag skriker rakt ut. Jag undrar om det är när Du träffar revbenen eller något. Nu har jag börjat samla vätska och ser ut som en fotboll i ansiktet och anklarna är sådär vacker tjocka som vaderna. Viktuppgång är 13 kg och jag hade nog ökat 2 kg senaste veckan...hihi... Snart min lille gosse....snart är Du hos oss! Fast Du får inte komma i helgen! Pappa är iväg på Aspö hela helgen så Du får vänta tills det är beräknat. Jag har sammandragningar från morgon till kväll men de är inte regelbundna och gör inte ont så det är bara att försöka ta det lite lugnt..... Det tar sin lilla tid att damma t ex....lugnt och fint....fast stackars pappa gör det mesta där hemma. Vilken pappa Du har! I helgen kommer mormor och morfar till oss. De ska hjälpa mig med storasyster eftersom min rygg inte orkar med alla lyft. Sedan kan det vara bra att de är där om Du bestämmer Dig för att titta ut. Någon får ju då passa Agnes och någon får hänga med till BB....men ta det lugnt där inne....stressa inte... 


Medicinboll?

Visst är det coolt att kroppen klarar av det här! Min mage är gigantiskt och jag är rädd för att trilla framåt hela tiden :) Fast nu är det inte lång tid kvar....börjar bli lite stressad faktiskt och började tvätta alla nya babykläder idag...jodå, släkten har redan varit igång och handlat till Dig. Du har ingen aning om hur många snälla människor det finns i Din omgivning.
Idag tog jag ett bad och låg och njöt av min stora mage. Jag tycker det är helt fantastiskt att se hela magen ändra form när Du bökar runt där inne. Sedan snittdatumet blev fastställt så har det blivit riktigt verkligt och tankarna snurrar. När jag vaknar på natten så går det absolut inte att somna om....hur ska det bli och hur kommer Du vara? De här nio månaderna har gått alldeles för fort samtidigt som det ska bli skönt att bli lite rörlig igen. Nu är jag helt värdelös och efter en promenad med Agnes idag så fick jag gå in och lägga mig med benen högt. Är det inte ryggen så är det sammandragningar eller så är det svullna ben. Du är dessutom en jäkel på att sparka uppåt och ibland skriker jag nästan rakt ut av smärta. Lille goa vilding!
Storasyster klappar på min mage och säger bäbi men har ingen aning om vad som väntar. Vår lilla teaterapa kommer få konkurrens. Idag låg jag och förklarade för henne att lillebror ska sova i säng hos oss och att han antagligen också kommer ha nappar och att han kommer att ha blöja och behöva låna Agnes skötbord. Hon tittar och lyssnar och ser mest förundrad ut när jag säger att han ska äta mat från mammas båppar....då blir ögonen ännu större!
Snitt. Vad konstigt. Jaha, hejdå allesammans. Nu åker vi och nästa gång jag kommer hem så är det med en lillebror. Kommer det göra ont? Jag hade ju så ont sist med Agnes så själva bedövningen och utdragningen (det var verkligen så enligt Magnus....Agnes satt hårt fixerad) kändes ju inget. Däremot så kommer jag väl ihåg ångesten innan ljudet från Agnes kom och den låååånga stunden innan jag fick behålla henne vid mitt bröst. Tänk om Du inte skriker och tänk om de bara rusar iväg med Dig. Jag är ju ganska maktlös när jag ligger där med ett öppet sår och helt bedövad från midjan och neråt. Tänk om jag börjar störtblöda och de måste ta hela livmodern. Varför har jag tittat på alla dessa hemska förlossningar på faktakanalerna? Nu vet jag alltför väl vad som kan hända....suck....ja, ja, om jag kommer ihåg det så vill jag i alla fall se moderkakan den här gången. Vi fick aldrig se den förra gången. Mindre än tre veckor kvar!!!! Dags att lägga upp fötterna lite....

Snitt!!!

Igår hade jag samtal med läkare om förlossning. Jag vill inte föda och det slutade med att jag stortjöt. Läkaren envisades med att vi skulle låta det komma igång av sig själv och om jag vill avbryta på vägen och snittas i stället så blir det snitt då. Jag litar inte på Växjö BB och vill inte råka ut för samma sak som det blev med Agnes. Jag har nog aldrig känt mig så liten och idiotförklarad som jag gjorde den dagen Agnes kom. De lyssnade inte och de trodde inte på mig och det var en kaotisk dag med extrainkallad personal. Personalen visste inte om jag hade öppnat mig eller om jag hade fått bedövning och helt plötsligt fick jag en lugnande spruta i låret! Oddsen för att det ska bli så igen är förhoppningsvis inte så stora men jag vågar inte chansa. Jag vill njuta av de sista veckorna av graviditeterna och inte gå och ha ångest över förlossningen. Nu är det i alla fall bestämt....det blir ett snitt och det är inget ogenomtänkt beslut från min sida. Jag vet att det är större risker för vår lille kille och jag vet att det kommer vara jobbigt med operationssår men jag har bestämt mig och till slut ändrade läkaren också sig. Vad märkligt det känns...nu vet vi exakt vilken dag Du kommer till oss. Fy fasiken vad jag har sammandragningar....

Vecka 37

 

I magen:

Den här veckan räknas bebisen som fullgången. Den ökar fortfarande lite i vikt men växer inte så mycket på längden. Bebisens koordination är så pass utvecklad nu att den kan gripa saker med fingrarna och om man skulle lysa med en stark lampa mot magen kan det hända att den vänder sig mot ljuset. Bebisen tränar sig inför förlossningen genom att dra in och trycka ut fostervatten genom lungorna. Den samlar också näring i organen för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu.

 

   

Vikt 2.8-3 kg

Längd 47-48 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket.

Mamma:

Kan den inte komma ut snart? Känner du så? Det är vanligt att man blir otålig under graviditetens sista veckor. Det är ju så nära nu! Men många går över tiden, i synnerhet förstföderskor. Att föda mellan 37 + 0 och 41 + 6 anses som normalt.

Brösten producerar råmjölk och bäckenet är utvidgat. Det kan hända att slemproppen släpper. Det kan den göra några veckor, dagar eller timmar innan förlossningen.


Får man vara så här trött?!?

Jag ger snart upp. Det är tungt och jag är trött och brottas med dåligt samvete hela tiden. Dåligt samvete för att jag inte orkar med Agnes lekar och för att pustar när hon klättrar på mig, dåligt samvete för att Magnus gör nästan allt här hemma, dåligt samvete när jag ligger i soffan för det finns ju faktiskt tusen saker att hitta på här hemma! Hur kan det vara så stor skillnad mellan graviditeterna? Den här gången är skön på så sätt att oron finns inte där på samma vis, allting löser sig, men det är jobbigt att behöva vila 5 minuter efter att ha gått upp för trappan! För tillfället har jag ett riktigt mjölksug så jag antar att jag behöver kalcium eller protein. Kroppen är helt fantastisk! Massa sammandragningar men de gör inte så ont. Idag har Du buffat neråt igen så jag hoppas att Du fixerar Dig snart.
En månad kvar och på tisdag ska jag träffa läkaren och förhoppningsvis få snittdatum. Spännande!!!

Vecka 36

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppenDet kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare.


Lille Plutt vad Du känns stor nu. Din pappa kände på magen en morgon och undrade om det var en alien där inne... Tiden rinner iväg och jag försöker stanna upp ibland och bara njuta av känslan att Du finns hos mig i tryggt förvar. En liten kille i min stora mage. I morse låg jag en halvtimme och kände på Dig i min mage och log åt Ditt buffande. Nu börjar vi bli redo för Din ankomst eftersom säng med alla tillbehör är inhandlat. Eller rättare sagt Du får ärva Agnes säng så fick hon en spjälsäng där vi kan ta bort ena sidan när hon börjar klättra. Du ska sova inne hos oss och jag har gjort i ordning en låda i byrån där vi kan ha alla Dina kläder. Tänk, jag har haft väldigt många månader på mig att förbereda mig och ändå så känns det helt overkligt att Du snart är hos oss....snart är Du en del av vår stora, brokig familj! Jag tror att vi alla funderar en del på hur det kommer bli med ännu en liten men det ska gå bra....bara vi alla gör vårt bästa! Jag undrar hur Du ser ut och om Du kommer vara lik storasyster....är Du lika lugn och glad och kommer Du bli lika bestämd? Oavsett hur Du är så kommer Du vara älskad och efterlängtad och med det kan vi komma långt.

Är där verkligen bara en bäbis?

Är där verkligen bara en bäbis inne? Den här bilden kan jag bjuda på en solskensdag som denna. I morse såg jag, Magnus och Agnes en huggorm! Sedan var jag och Agnes på lekplatsen hela förmiddagen. Du låg relativt lugnt och stilla i magen. I morse kände Magnus hur Du vände och bökade där inne. Han tyckte att Du kändes som en alien :) Storasyster var inte alls så rörlig som Du i magen. Härligt att känna Dig!
Är där verkligen bara en bäbis inne? Den här bilden kan jag bjuda på en solskensdag som denna. I morse såg jag, Magnus och Agnes en huggorm! Sedan var jag och Agnes på lekplatsen hela förmiddagen. Du låg relativt lugnt och stilla i magen. I morse kände Magnus hur Du vände och bökade där inne. Han tyckte att Du kändes som en alien :) Storasyster var inte alls så rörlig som Du i magen. Härligt att känna Dig!

RSS 2.0