V 22 är här!

Nu kan bebisen ha vuxit till cirka 27 cm, mätt från häl till hjässa. Ögonbryn och ögonlock är fullständiga och fingernaglarna täcker fingertopparna. Nu får du börja tänka på vad du säger – bebisen kan förmodligen höra dig! Du kan kommunicera genom att prata, sjunga, eller varför inte läsa högt? Vissa studier indikerar att bebisar suger starkare när de lyssnar på en bok de ofta hört i livmodern.

Jag förstår inte hur du kan vara så stor och kännas så lite. Igår kände jag otroligt nog en liten karatespark och det var väldigt efterlängtat. Minuterna innan hade nämligen pappa åkte in med storasyster till barnakuten eftersom hon har fått krupp så det var en orolig mamma som vinkade av dem runt tolvslaget. Det var precis som om du ville lugna mig och jag blev faktiskt lugn och somnade till slut med handen på magen. Jag undrar om du kommer hicka lika mycket som Agnes gjorde i magen?

Jag blir mer och mer övertygad om att du är en liten Thor. Jag äter bättre den här graviditeten men rusar ändå upp i vikt hela tiden och det lägger sig inte så särskilt snyggt den här gången. Fast det gör inget....så länge du finns och skuttar runt där inne så är jag nöjd. I förrgår högg det till i magen så jag vek mig dubbel och det var en otäck känsla. I flera minuter stod jag helt stilla och kände efter. Tankarna snurrade och bara tanken på att förlora dig gör mig illamående. Du är så efterlängtad!

V 20 är här....

Du har nu gått halva tiden av dina 40 veckor.

Om du tidigare har fött barn känner du nog fosterrörelser - det kan du ha gjort i en eller två veckor.

Livmodern når i höjd till naveln. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna.

 

I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.

Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas. Kan det inte vara så att barnet suger intensivt av ren frustration....NEJ, inte den jäkla melodin igen...ta något nytt snälla :)


Jag mår finemang förutom att jag är stor och tung och otymplig. Nu håller jag på för fullt med att försöka fixa en tid för 3D/4D-ultraljud men det verkar som om det blir Malmö den här gången oxå. De har öppnat i Växjö men personen som kan sköta det där slutar snart . Om några veckor får vi se hur lille Thor ser ut och om det är en Thor!


Ultraljudet avklarat!

Nu har vi klarat av ultraljudet och allt gick bra. Jag var så orolig och var nästan säker på att Du inte levde men när vi fick se det lilla hjärtat slå så började jag lipa.... Du finns kvar och är lika fin som storasyster! Precis som med storasyster så ligger moderkakan i framvägg och sedan har jag då väldigt mycket fett på magen (vilket barnmorskan påpekade flera gånger) så det var svårt att få bra bilder och det är antagligen därför som jag inte känner Dina rundor i magen än..... Hon tyckte att hon såg en snopp där inne så nu får jag börja bearbeta familjen med att namnet Thor är jättefint men det blir inte lätt.... Nu ska jag bara njuta av min tjocka mage och längta efter Dina sparkar. Beräknad förlossningsdag blev en dag tidigare så nu är det den 7 juni som gäller. Ditt huvud var ca 4 cm och från topp till tå är Du nu 20 cm....hur kan jag inte känna Dig? Lilla fina Thor.... Nu är det alltså v 18+4 om jag räknat rätt och jag går in i v 20 på onsdag. Halva tiden!!!! Iiiiiihhh....jag vill vara gravid i minst 80 veckor så jag hinner njuta av det!

Vecka 18.

Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 140 gram. Skelettet består mest att ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna senare. En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen.

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.


Dessa kräkningar....jag vet inte om jag kan skylla på Dig utan jag tror snarare att det är min magkatarr som har kommit tillbaka. Nyårsafton blev hemsk och jag spenderade en halvtimme på toan efter att vi hade käkat. Det är ingen logik i det hela för jag kan dricka kaffe och äta godis och ibland kan jag äta hur mycket mat som helst och känner ingenting. Suck... Fast för övrigt mår jag bra! Trött men glad :)


RSS 2.0