Vecka 31

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten.

Lilla Skrutt vad du härjar. Snart har vi dig hos oss!! Tiden går alldeles för fort och jag vill ju hinna njuta av graviditeten. Det är så mycket runt om. I natt låg jag vaken 2 timmar och funderade på husköp, husförsäljning, kalkyler, Nattas allergi (vem ska ta hand om Tarzan och vad tråkigt att hon aldrig kan följa med till Skåne), du härjade i magen, jobb (tänk om jag inte fixar att jobba hela tiden ut...det måste jag!), Stockholm i helgen, alla födelsedagar, när ska vi köpa spjälsäng och var ska vi göra av alla dina kläder? Suck...

Jag var förresten hos barnmorskan och allt var bra. Min viktuppgång följer förra graviditeten exakt och jag tycker det är ganska coolt faktiskt.....förutom då att jag hade 5 kg extra med mig :) Symfusmåttet är exakt det samma! Alla värden är bra och järnvärdet stiger uppåt igen. Folk är märkliga. Varför är det ok att utbrista "Guuud, ska du föda i morgon, eller?" och kommentera hur man ser ut bara för att man är gravid. Tänk om jag skulle svara "Guuud, vilka små bröst du har" eller "Guuud, vad roligt att du äntligen har fått tid för lobotomering". Man är ett allmänt föremål när man är gravid och stor. Konstigt!


V 30 är här!!!

Barnet

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungerfär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

Jag läste även att "m
ånga mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför" vilket låter jäkligt uppmuntrande. I min mage har jag en liten kille som härjar rundor dygnet runt. Han är väldigt aktiv....phu! Nu har jag äntligen bestämt mig för att gå ner i tid och bara jobba 6 h/dag så nu får jag "bara" 10 timmars dagar! Tjoho! Jag kommer dessutom ta ut lite spridda semesterdagar för att försöka varva ner och vila lite. Det börjar ju närma sig. Jag har ju redan börjat handla lite kläder till lillebror. Nu är det ju faktiskt sista gången jag är gravid och då tycker jag det är en utmärkt anledning att få handla lite extra. Jag gick igenom Agnes kläder och det visade sig att det fanns mest rosa, glitter, rosetter och puffärmar! Storlek 62 fanns det väldigt mycket neutrala kläder men i storlek 68 fanns endast en t-shirt! Vad tragiskt egentligen. Vad gör vi med våra barn när vi tvingar in dem i förutbestämda roller när de inte ens är ett år. Fast Agnes har ju haft väldigt fina kläder hela tiden :) Igår köpte jag i alla fall två mössor (tokig i mössor) till lillebror och en tuff sparkdräkt. Den ena mössan var en vit pytteliten mössa som han ska ha på BB. Jag sitter på jobbet och tittar på den lilla, lilla mössan och det känns helt overkligt. Snart är vår minsting här och vi kommer gå från litet kaos till stort kaos! Storasyster Agnes har börjat visa tendenser till avundsjuka och "min mamma" och "min pappa". Kramar vi storasyster Natta så blir Agnes helt förtvivlad och nöjer sig inte med att vara med utan hon ska ha mamma själv. Det är lika bra att hon börjar vänja sig.... Vi är många barn i familjen!


Din mamma

Du har världens bästa mamma som längtar så mycket efter dig. Du har tagit hennes järn så hon har varit så trött. Men hon är så söt och fin med världens finaste mage.
När du kommer ut kommer hon att pyssla om dig och busa med dig och dina storasyskon.
Du kommer att älska henne lika mycket som vi gör när du kommer ut

Det var en snopp!

Vilken liten prins jag har i min mage. Du låg inte stilla många sekunder men jag tycker att vi fick en hel del bra bilder ändå. Sötare kille får man ju leta efter....iiiiih, vad jag längtar!
Du hade hela tiden fötterna eller händerna uppe i ansiktet. Det såg ut som om du låg och kliade dig lite i huvudet ibland och sedan låg du och kände på dina fötter. Visst ser det ut som om du ler lite på den här bilden....
Lilla plutt...så fin!
Nu väger Du ca 1,3 kg och allt såg bra ut. Det är alltid lite oroligt innan kontroller men Du verkade må utmärkt där inne. Vi gjorde ultraljud på Emma ultraljudsklinik i Malmö och de är väldigt duktiga....och väldigt DYRA! Tur att Din mormor har sponsrat Din första fotosession precis som med storasyster. Vi fick med en 28 minuter lång film också där man ser hur Du härjar rundor i min mage.
Det ska bli kul att se vad Du får för namn till slut. Jag och Din pappa har enats om två namn som vi båda kan tänka oss....Alfred och Malte men jag har många fler fina förslag!

Vecka 28

Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.

I vecka 28 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 g. Huvudets omkrets är 26 cm

Nu har storasyster börjat göra konstverk på min STORA mage :) Riktigt roligt faktiskt och det märks att hennes konstnärstalang har utvecklats sedan hon målade magen förra gången.
Det var ju järnbrist! Trodde att jag skulle bli bra på några dagar men tji fick jag. I måndags blev jag sjukskriven på halvtid i två veckor. Jag jobbade vanliga långa dagar i torsdags och fredags och sedan låg jag som ett kolli hela helgen. Inte speciellt roligt faktiskt för någon i familjen. Jag vill ju njuta av den här graviditeten också så blir jag inte bättre får jag försöka minska min arbetstid på något vis. Det löser sig. Snart ska vi på 3D ultra i Malmö. Roligt men nervöst också.....

Vecka 27

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

 

Yr och andfådd. Hjärnan fungerar inte längre. Gick till och med hem från jobbet igår och har legat raklång exakt hela dagen idag. Vad är det här? Med storasyster mådde jag som en prinsessa hela tiden och nu känner jag mig helt drogad. Börjar med järntabletter redan idag eftersom jag misstänker att det är järnbrist. Ska till barnmorskan i morgon och kolla upp det. Har varit yr och hjärndöd i en vecka nu.... Fast Skrutt härjar där inne....VARJE NATT! Fast det är helt ok. Varje rörelse får mig att le....du finns...och du är en gåva.


RSS 2.0